http://www.dekompaan.com/index.php?id=123

http://www.dekompaan.com/index.php?id=123

Dierenarts-specialisten De Kompaan | Phoeby, een klassiek geval van schijndracht?

Phoeby, een klassiek geval van schijndracht?

Dierenkliniek Schellerlanden roept eind maart onze hulp in voor Phoeby. Phoeby is een jong teefje, dat 53 kg weegt en vriendjes is met iedereen. (De eigenaresse vertelt ons dat ze zelfs met ganzen zwemt.) Begin januari is ze voor het eerst loops geworden. Dat is allemaal goed verlopen maar half februari zwellen haar tepels wat op en gaat ze wat vaker plassen. Ze maakt geen zieke indruk., maar likt na een uitlaatbeurt wel haar vulva en omgeving wat vaker schoon.


Op de praktijk van de verwijzend dierenarts wordt Phoeby begin maart onder- zocht. Met verdenking op een blaasontsteking na de loopsheid wordt een antibiotica kuur voorgeschreven. Als Phoeby niet opknapt volgt verwijzing
naar De Kompaan. Rob Gerritsen, dierenarts-internist, merkt bij Phoeby’s eerste bezoek eind maart op, dat ze er zeer goed uitziet. 'Je eerste gedachte:
dat lijkt inderdaad een klassiek geval van schijndracht.' Maar het nader onderzoek zal aan het licht brengen dat Phoeby verschillende afwijkingen aan de urinewegen heeft.

 

Zo wordt via echo onderzoek duidelijk dat er sprake is van een zogenaamde 'waternier' (echobeeld rechtsboven) met aansluitend een sterk verwijde linker urineleider (echobeeld linksonder) met daarin op bepaalde plekken ‘stolselachtig’ materiaal. In een klein gebied in de blaas dat voor plasdrang zorgt, wordt ook een grote stolselachtige dikte (echobeeld rechtsonder) met een onregelmatige opbouw aangetroffen.


We breiden het onderzoek verder uit met onder meer urine-, bloed- en weefselonderzoek.

Celletjesonderzoek zal aantonen dat de binnenkant van de urineleider onrustige cellen bevat, maar niet zo afwijkend dat je op basis hiervan kunt uitgaan van een tumor. Wat is er met Phoeby aan de hand? Is er gewoonweg sprake van een aanhoudende urineweginfectie die voor wat woekeringen in de deklaag van de urineleider zorgt? Groeien er goedaardige poliepen tot in de urineleider, waar ze voor verstopping zorgen? Of heeft ze toch een vorm van blaaskanker? Een heel enkele keer zit er maar één ding op: kijken. Wat begint als een op het oog overzichtelijk probleem, krijgt tot verdriet van alle betrokkenen uiteindelijk een dramatisch vervolg voor deze lieve hond.
 

De operatie

Het eerste dat Elaine Naan, onze specialist chirurgie, opvalt is dat de linker nier inderdaad erg afwijkend is.  We ontkomen er niet aan deze weg te halen (klik op de foto hiernaast).  De linker urineleider is fors verwijd. De bevindingen komen overeen met wat tijdens het echografisch onderzoek gezien is.

De chirurge stuit op een tumor met een doorsnede van ca 10 cm, die aan de blaaswand vastzit (foto hiernaast), die helaas maar gedeeltelijk verwijderd kan worden. Voor het sluiten van de blaas controleert de chirurge of  de rechter urineleider urine doorlaat. De blaas en de buik worden gesloten.

De omvang van de tumor is, zeker in relatie tot de leeftijd van de hond (1 jaar), enorm. Het afwijkende weefsel wordt ingestuurd voor pathologisch onderzoek (foto hiernaast) om na te gaan of er sprake is van een kwaardaardige tumor.

Na de operatie blijft Phoeby ter observatie op De Kompaan, maar na twee dagen is ze voldoende hersteld en mag ze naar huis.

.
Intussen volgt de uitslag van het pathologisch onderzoek. De tumor in de ureter (een leiomyosarcoom) lijkt volledig verwijderd te zijn, de massa in de blaaswand, waarschijnlijk ook een sarcoom (een tumor van steun- en tussenweefsels), maar gedeeltelijk. Waarschijnlijk houden beide twee tumoren met elkaar verband, waarbij de tumor in de blaaswand, die minder gedifferentieerd is, mogelijk een uitzaaiing is van die in de urineleider.


Phoeby komt 5 weken na de operatie op controle. Gezien de omstandigheden (de incomplete verwijdering van een tumor) gaat het op dat moment goed met haar. Ze plast weer normaal en Phoeby is ook levendig. Maar bij de controle echo van de blaas is helaas te zien dat er sprake is van hergroei van tumorweefsel in de blaaswand.


Phoeby, die we zo graag een mooie toekomst hadden gegund met haar baasje, is medio juni 2013 ingeslapen.